Ce este aerarea gazonului și cum se realizează corect
Aerarea și îngrășămintele potrivite mențin peluzele sănătoase și o verdeață luxuriantă pe tot parcursul anului. Solurile care sunt compactate și dure transformă gazonul în culoarea maro sau galbenă, determinând în același timp creșterea buruienilor, și într-un final, deteriorarea. Aerarea reduce compactarea, oxidează solul și permite rădăcinilor să se hrănească cu nutrienții adecvați pentru a fi cât mai viguroase. Cu ajutorul aeratorului de gazon se perforează solul cu găuri mici pentru a permite aerului, apei și a altor substanțe nutritive să circule, și astfel vei obține o peluză mai sănătoasă.
Beneficiile folosirii unui aerator pentru gazon
Solul compactat „netratat” poate opri gazonul din creștere, fiind, de asemenea, un motiv comun pentru ca iarba să devină susceptibilă la boli și invazia insectelor. Aerarea gazonului este, totodată, o practică ecologică, deoarece un gazon sănătos crește cantitatea de oxigen din atmosferă. O peluză curată, cu iarbă densă, este utilă pentru ca cei din jurul tău să trăiască și să respire într-o atmosferă proaspătă. Pe lângă asta, un aerator pentru gazon:
- Ameliorează compactarea suprafeței și încurajează creșterea noilor rădăcini
- Permite rădăcinilor să crească în adâncime
- Îmbunătățește absorbția nutrienților
- Reduce acumularea de paie la suprafață
- Îmbunătățește permeabilitatea solului
- Îmbunătățește drenajul, reducând riscul bolilor fungice
- Îmbunătățește schimbul de aer între sol și atmosferă
Cum îmi dau seama că gazonul trebuie aerat
Nevoia de aerare a peluzei depinde de mai mulți factori. Primul ține de activitatea desfășurată și cât de intens este traficul pe gazon. Apoi, dacă solul devine argilos, gazonul tău ar putea fi un „candidat” perfect pentru scarificare. În același timp, dacă iarba nu mai crește la fel de densă și de verde ca în trecut, acest lucru ar putea fi un semn că peluza are nevoie de aerisire.
Problemele de drenaj indică, de asemenea, o nevoie de aerare. În cazul în care rămân bălți pe gazon, după ploaie, acest lucru este un indicator solid al unui gazon compactat.
Chiar dacă nu întâlnești niciunul dintre simptomele de mai sus, aerarea o dată pe an este recomandabilă pentru sănătatea gazonului. În plus, îți va reduce nevoia de supraînsămânțare.
Ce moment al anului este cel mai bun pentru aerarea gazonului
Timpul optim pentru aerarea gazonului este acela când iarba are timp să se vindece și să-și revină. Acest proces poate deteriora rădăcinile, așadar iarba trebuie să se găsească la momentul potrivit al anului pentru a se putea recupera și a crește în mod corespunzător. De regulă, se realizează fie primăvara devreme, fie toamna târziu, în octombrie sau noiembrie, însă trebuie să aveți grijă ca solul să fie umed.
Pregătirea gazonului pentru aerare
Înainte de a-ți aerisi gazonul, trebuie să faci niște pregătiri simple. Mai întâi trebuie să-l cureți de resturile de la nivelul solului. Această operațiune se numește scarificare și se poate face fie cu o greblă, fie cu un scarificator.
Aerarea solului „uscat” poate fi o sarcină dificilă și cu siguranță nu este optimă, așa că asigură-te că îl uzi suficient înainte să începi. În același timp, tunderea gazonului înainte de aerare poate ajuta într-adevăr procesul. Iarba va fi mai scurtă și poți vedea mai clar care sunt zonele care au nevoie de aerare, pe măsură ce cosești. Unele zone de gazon vor fi mai puțin dense sau mai puțin verzi.
Cum folosesc un aerator de gazon și ce tip ar trebui să aleg?
Alegerea tipului de aerator depinde în mare măsură de tipul de sol, precum și de dimensiunea gazonului. De asemenea, confortul pe care îl obții în utilizare, costurile de exploatare și întreținerea sunt repere importante în alegerea aeratorului potrivit. Există două tipuri principale din care poți alege: cele manuale și cele motorizate. Aeratoarele motorizate extrag pământul din găurile pe care le produc cu ajutorul unor cilindri metalici, lăsând în urmă niște mici role de pământ. În schimb, aeratoarele manuale și uneltele pentru aerat fac găuri în sol, dar nu extrag pământul din acestea.
Modelele manuale acționează prin împingerea manuală sau rularea unui dispozitiv cu mai multe capete ascuțite care va forța găurile în sol. Dar ar putea fi o operațiune destul de lungă și intensă, în funcție de dimensiunea gazonului.
Aeratoarele motorizate, fie că sunt electrice sau pe benzină, vor face procesul mult mai rapid. Sunt ușor de folosit și datorită faptului că nu necesită cunoștințe tehnice pentru utilizare. Chiar și cu un model motorizat, va trebui să treci mai mult de o dată peste unele zone ale gazonului. Acest lucru este similar cu o mașină de tuns iarba, cu ajutorul căreia trebuie să faci mai multe treceri peste iarbă pentru a ajunge la nivelul corect.
De reținut că aeratoarele electrice trebuie conectate la o sursă de curent, așadar spațiul de lucru trebuie organizat foarte bine. În schimb, nu necesită realizarea mentenanței, în comparație cu un model pe benzină. La acesta, schimbarea periodică a anumitor piese sau a filtrului de ulei este necesară.
În alegerea tipului de aerator, trebuie luată în considerare și puterea motorului. Cele cu o putere de aproximativ 1000 W sunt recomandate pentru suprafețe de iarbă de până la aproximativ 600 m, adecvate utilizării casnice. Sunt suficient de puternice și eficiente pentru a scoate stratul de iarbă veștedă și uscată de pe gazon.
Aeratoarele echipate cu un motor ce dezvoltă o putere de 1600 W sunt ideale pentru utilizarea profesională, deservind suprafețe de până la 900 mp. În plus, acestea dispun și de saci colectori cu o capacitate de 48 l.
Ce trebuie să faci după aerarea gazonului
După ce ai terminat cu scarificarea și aerarea, lasă bucățile de pământ pe sol. Se vor sfărâma în ploaie sau data viitoare când vei tunde gazonul, alimentându-l cu substanțe benefice. Mai mult, imediat după aerare, este momentul perfect pentru supraînsămânțare. O să observi că iarba din aceste zone va crește mai verde și mai rapid decât în mod normal. Acest lucru se datorează faptului că solul oferă acces complet rădăcinilor pentru a utiliza în totalitate apa, aerul și substanțele nutritive.
Un alt pas important după operațiunea de aerare este fertilizarea, întrucât gazonul tău va avea nevoie de îngrășământ ca să își revină mai repede. Așa că va trebui să te asiguri că îl primește, împrăștie-l uniform pe gazon, ca să previi creșterile disproporționate.
Prin adăugarea aerării gazonului la lista anuală de sarcini sau prin efectuarea periodică a testelor de compactare pentru a identifica necesitățile, gazonul tău poate atinge potențialul maxim de sănătate, densitate și frumusețe. Igamo îți pune la dispoziție cele mai bune produse pentru gazon pentru a te ajuta să-ți atingi obiectivele.
Produse recomandate
0 comentarii
Ești înregistrat ca . Vrei să nu mai fii înregistrat?