6 m2685 Vizualizari 0

Folosirea fungicidelor bio pentru bolile plantelor

Fungicidele sunt utilizate la scară largă în agricultura convențională pentru controlul bolilor din culturi. Există, totuși, o preocupare tot mai mare la nivel global cu privire la utilizarea continuă a substanțelor chimice în culturile de legume, flori, pomi fructiferi sau viță de vie, din cauza efectelor lor asupra sănătății umane și a mediului. Utilizarea pesticidelor chimice pentru combaterea diferitelor boli ale plantelor este încă o practică obișnuită, deși utilizarea în exces lor poate dezvolta rezistență la dăunători. Fungicidele din extracte naturale s-au dovedit a fi foarte eficiente în managementul bolilor plantelor și pot fi încorporate cu încredere ca alternative la fungicidele sintetice. 

Cum funcționează fungicidele bio?

Fungicidele bio sunt diferite de cele chimice în mai multe moduri. Bacteriile sau ciupercile controlează rădăcinile și restul plantei prin modul unic de acțiune. Puterea de rezistență a agenților patogeni din plante a crescut semnificativ din cauza utilizării excesive a fungicidelor chimice.

În acest caz, fungicidele bio sunt cele mai bune remedii, în situațiile în care cultivatorii nu au reușit să controleze bolile plantelor, în ciuda folosirii unor doze mari de substanțe chimice. Acestea vindecă atât planta cât și solul de boala provocată de agenții patogeni.

Mecanismele de funcționare ale fungicidelor din extracte naturale includ în primul rând concurența față agentul patogen. Produsul bio este mai eficient decât agentul patogen în colectarea nutrienților importanți, prin urmare trebuie să fie aplicat înainte de debutul bolii.

Un alt mecanism este antibioza. Fungicidul bio produce un compus chimic, cum ar fi antibiotic sau toxină, care acționează împotriva microorganismelor. În plus, extractele botanice de natură organică cresc și îmbunătățesc sistemul imunologic al plantelor, limitând capacitatea fungilor de a invada cultura.

Utilizează eficient fungicidele bio

Utilizează eficient fungicidele bio

Dacă sunt utilizate corespunzător, acestea ajută la reducerea utilizării fungicidelor pe bază de substanțe chimice. Acest lucru este benefic pentru mediul înconjurător și este unul dintre motivele cele mai importante pentru a lua în considerare utilizarea lor. De asemenea, fungicidele de origine naturală reduc riscul de a dezvolta rezistență patogenă la substanțele chimice tradiționale. Acest lucru este mai puțin probabil să se întâmple cu produsele bazate pe extracte din plante, deoarece organismul benefic co-evoluează împreună cu organismul dăunător și se adaptează la schimbări. Ceva ce un produs chimic nu poate face.

Pentru ca oricare dintre fungicidele organice să funcționeze, trebuie respectate două reguli simple. În primul rând, produsele trebuie utilizate integrat în controlul standard ale bolilor de cultură. Acest lucru presupune cultivarea plantelor într-un mediu bine drenat și nu după irigare. În plus, asigurarea faptului că nutrienții și pH-ul plantelor se află la nivelul ideal pentru o creștere corespunzătoare este necesar. Toate acestea vor garanta un mediul favorabil pentru dezvoltarea organismului benefic.

În al doilea rând, fungicidele bio trebuie aplicate la preplantare sau înainte de debutul bolii. Extractele naturale funcționează cel mai bine atunci când sunt aplicate preventiv. În cele mai multe cazuri, nu vor salva plantele care sunt deja infectate, dar pot scădea capacitatea agentului patogen de a trece de la o plantă la alta. Astfel, în condiții adecvate de creștere, biofungicidele pot fi o alternativă viabilă la substanțele chimice.

Reguli generale în controlul bolilor din culturi

În continuare, îți prezentăm câteva măsuri care te pot ajuta să gestionezi eficient controlul bolilor și apariția rezistenței la fungicide. De la începutul agriculturii, generațiile de fermieri au evoluat în practici de combatere a diferitelor boli de culturi. Există câteva principii generale care te pot ajuta să abordezi cu ușurință problemele cauzate de fungi și sporii acestora.

Utilizează fungicidele la momentul potrivit, în doza recomandată de producător și la intervalele de timp menționate. De asemenea, este important să cunoști agentul patogen pe care vrei să-l combați, să-i observi modul de dezvoltare și să te documentezi asupra substanțelor necesare care generează plantei reacții de autoapărare.

Un alt pas important este să folosești fungicide cu ajutorul cărora să poți repeta tratamentele fără să apară rezistența la produsul folosit. Pentru că odată dezvoltată această rezistență, care poate dura chiar și 10 ani, culturile rămân neprotejate.

Monitorizarea frecventă a culturilor, pentru depistarea timpurie a agenților patogeni este o activitate care nu trebuie să lipsească din calendarul fermierului. Nu uita însă de una din măsurile agrotehnice de bază în gestionarea bolilor: efectuarea corectă de rotații a culturilor.

Respectând aceste măsuri, Igamo vine în completare cu o serie de produse de protecție fitosanitară de origine organică, care au drept scop combaterea și prevenirea apariției bolilor din culturile de legume, pomi fructiferi, viță de vie sau flori. Acestea au un efect de stimulare a creșterii, nu cauzează nici un fel de stres plantelor și nu necesită perioadă de repaus între aplicare și recoltare.

Fungicidul bio Zytron este compus din extracte de semințe de citrice, fiind un complex organic cu acțiune sistemică și de contact. Utilizarea produsului va reduce cantitatea de substanțe chimice aplicate unei culturi, iar nivelul reziduurilor este zero. Aplicările cu Zytron pot fi repetate, fără rezistență la boli. După aplicarea tratamentului, legumele sau fructele pot fi recoltate imediat, fără pauză.

Poate fi aplicat tuturor culturilor într-o doză de 0.1% – 0.2%. În cazul unui atac puternic, tratamentul poate fi repetat după 4-5 zile, iar intervalul normal de aplicare este la 10-14 zile. Combate bolile și ciupercile precum făinare, mucegai (Botrytis), pătare brună, fusarioză, mană, bacterioză, rhizoctonia, sclerotinie, monilioză, rapăn, bășicarea frunzelor (din diverse genuri și specii).

Fungicidul bio Mimoten, obținut din extract de Mimosa, ajută la îmbunătățirea absorbției foliare, accelerând astfel procesele metabolice ale plantei și ale sistemului de apărare. Produsul poate fi aplicat preventiv, dar curativ, la o varietate de ciuperci, bacterii și boli din legumicultură sau pomicultură. Bolile și ciupercile combătute sunt putregaiul brun, putregaiul gri, fusarioza, mucegaiul, sclerotinia, bacterioză. Se utilizează în doze de 0.25% – 0.5% și 2-3l/ha prin irigare pentru combaterea cancerului bacterian. Fiind compus din extracte naturale, nu există reziduuri după aplicare.

Fungicidul bio Funres este un produs natural care nu dăunează mediului datorită lipsei de toxicitate și a formulării biodegradabile. Se bazează pe un amestec de două extracte naturale de plante care combină mai multe moduri de a stimula sistemul de apărare a plantelor: citrice și Mimosa. Extractele botanice de origine naturală, cu efect biostimulator au un impact redus asupra faunei din jur. Luptă împotriva mucegaiului, petelor maro, fusariozei, bacteriozei, rizochtoniei, sclerotiniei, moniliozei sau bășicării frunzelor.

Strategiile de combatere a bolilor din diverse culturi vor da roade datorită acizilor grași care reduc stresul și au absorbție la nivelul frunzelor. Poate fi utilizat prin aplicare foliară, doza recomandată fiind de 15-30 ml pentru 10 litri de apă. Tratamentul poate fi repetat după 10-14 zile, iar în cazul unei infecții puternice, după 4-5 zile, putând fi combinat cu un alt produs similar. Aplicarea poate fi repetată fără ca boala să dezvolte rezistență la acest produs.

Datorită proprietăților sale, fungicidele bio au un nivel de reziduuri zero și pot fi, de asemenea, utilizate în agricultura ecologică. Un alt avantaj al produselor fitosanitare de origine organică este posibilitatea de a recolta imediat după aplicarea tratamentului, nefiind necesară pauza. Cele mai multe fungicide acționează ca preventive (pentru a preveni o infecție care are loc) sau curative (pentru a vindeca o infecție fungică existentă). Majoritatea fungicidelor organice sunt preventive și lucrează prin crearea unei bariere fizice sau chimice la infecție. Acestea trebuie aplicate fie înainte, fie la primele semne ale bolii. Unele produse formează un strat de protecție asupra țesutului vegetal, astfel încât agenții patogeni nu pot ajunge la plantă. Altele sufocă orice spori sau fungi deja existenți. În cele din urmă, unele fungicide preventive pot schimba mediul chimic al plantei, astfel încât ciupercile care cauzează boala nu se mai pot instala.


Produse recomandate

0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>