5 m4161 Vizualizari 0

Îngrijirea gazonului pe timpul verii

Sezonul de vară aduce zile cu vreme caldă și activități în aer liber, care ne țin afară ore întregi. Pentru unii, cele mai multe dintre aceste ore sunt folosite pentru întreținerea peisajului verde și proaspăt din preajma casei. Îngrijirea gazonului în timpul verii este despre menținerea lui sănătoasă în timp ce temperaturile cresc și precipitațiile scad. După sezonul de primăvară, vara aduce un grad de stres plantelor. Fiind sezonul de vârf pentru dezvoltarea gazonului, înseamnă că are nevoie de o atenție sporită în acest timp. Nu numai căldura și seceta sunt dăunătoare, dar și fertilizarea necorespunzătoare, udatul la ore nepotrivite sau tunderea excesivă.

Vara înseamnă căldură dogoritoare, umiditate ridicată, invazii de insecte, buruieni și, dacă ploaia lipsește – o peluză îngălbenită. Pregătirea gazonului pentru stresul verii poate părea copleșitoare. Din fericire, există câteva soluții simple pentru a te ajuta să menții un peisaj verde și robust în timpul lunilor calde.

Fertilizare gazon

Este esențial să fertilizezi

Fertilizarea, începând de la începutul sezonului de primăvară, până la sfârșitul sezonului de toamnă, este vitală pentru un gazon sănătos. Cele trei ingrediente principale ale unui îngrășământ care previne stresul în condiții nefavorabile, indiferent de tipul de iarbă, sunt azotul, fosforul și potasiul.

Cel mai important, azotul, menține iarba verde și vibrantă în sezonul de vară, iar firele cresc dense și groase. Acesta este un semn sigur al unui gazon sănătos, astfel fiind capabil să lupte în mod natural cu insectele și cu alți dăunători. Al doilea ingredient, fosforul, susține nutrițional rădăcinile puternice de iarbă, baza peluzei. Potasiul ajută, de asemenea, la consolidarea rădăcinilor și firelor de iarbă, ajutându-le să reziste în timpul sezoanelor secetoase. De reținut – înainte de aplicarea îngrășământului, gazonul se tunde, iar după fertilizare, acesta se udă cu 5 l apă/mp.

Însă atenție – în menținerea unei peluze sănătoase este vorba despre echilibru. În timp ce fertilizarea gazonului este o modalitate ușoară de a adăuga substanțe nutritive în sol, supra-fertilizarea poate „arde” iarba. Atunci când este utilizat cu grijă, acest supliment de nutrienți va oferi o peluză mai bogată, mai plină, mai verde, de care te poți bucura tot sezonul.

Udă inteligent

De regulă, menținerea unui gazon verde pe timpul verii depinde foarte mult de irigare. Udarea periodică este foarte importantă pentru menținerea unei peluze sănătoase, iar cel mai bine este să o faceți dimineața devreme, între orele 6 și 10. Acest lucru permite ca iarba să fie umedă pentru o perioadă optimă de timp, împiedicând în același timp evaporarea rapidă a apei. Evitați, pe cât posibil, să udați seara târziu. Iarba lăsată umedă peste noapte poate încuraja dezvoltarea bolilor fungice.

Pentru a te asigura că gazonul tău primește cantitatea potrivită de apă, folosește un programator pentru optimizarea sistemului de aspersoare. Îți oferă posibilitatea să controlezi individual fiecare zonă de udare, să setezi timpul de funcționare sau zile diferite. Cu alte cuvinte, gazonul tău va fi irigat eficient și comod.

Irigarea gazonului

Tunde gazonul la o înălțime mai mare

Un gazon sănătos nu înseamnă neapărat că trebuie să fie scurt. Lungimea ierbii, tăiată la o înalțime de aproximativ 5 – 7 cm, oferă numeroase beneficii, menținând solul sănătos și productiv. Firele de iarbă tăiate astfel obțin mai multă lumină în timpul orelor de vârf și, în același timp vor produce și furniza mai multe substanțe nutritive rădăcinilor și a solului din jur. Tunderea la o înălțime mai mare va asigura, de asemenea, păstrarea umidității optime. Pentru aceste operațiuni cel mai indicat este să folosiți mașini de tuns iarba cu înălțime de tăiere ajustabilă.

Vă recomandăm ca iarba rezultată după tunderea gazonului să nu fie trebuie strânsă, având capacitatea de-a furniza solului, după descompunere, o cantitate suplimentară de nutrienți. Există mașini de tuns gazonul care nu au saci colectori, sunt ușor de folosit și permit ca iarba tăiată să cadă uniform pe sol.

Combate buruienile

Vara este sezonul când trebuie să elimini buruienile în creștere înainte de a înflori și dispersa semințe pentru anul viitor. Fertilizatorii care oferă nutrienții necesari gazonului și, în același timp, ajută la combaterea buruienilor, pot fi o soluție eficientă.

Dezvoltarea buruienilor poate fi împiedicată și prin scarificare, procedeu cu rol de-a împrospăta solul și de-a scoate buruienile la suprafață.

Tratează gazonul de insecte și boli

Gazonul stresat de secetă poate fi mai predispus la infestații de insecte, cum ar fi furnici, purici și țânțari. Infestările minore adesea trec de la sine, însă problemele grave necesită atenție, prin utilizarea produselor care previn instalarea și dezvoltarea insectelor. Vara este, de asemenea, timpul în care se dezvoltă bolile fungice, cum ar fi făinarea și petele maro. Aplică fungicid dacă este necesar și evită să uzi seara, pentru a menține umezeala pe timpul nopții la minim.

Aerisește solul

Dacă gazonul tău este supus multor activități și traficului intens, solul are tendința de-a se compacta și asfixia rădăcinile. Pentru a remedia problema, poți perfora solul cu ajutorul unui aerator pentru gazon. Acest proces te ajută să îmbunătățești drenarea solului, absorbția nutrienților și oxigenului. De asemenea, poate împiedica ca pesticidele și îngrășămintele pe care le utilizezi, să se scurgă în canalizare, râuri sau lacuri.

Aerisește gazonul când acesta este ușor umed, de regulă la interval de o zi după ultima irigare.

Însămânțează zonele fără iarbă

Orice bucată din peluză care nu pare să crească corect trebuie să fie completată cu semințe care refac rapid gazonul și se pretează pentru zonele însorite. Răbdarea este cheia în această situație, deoarece însămânțarea în exces va cauza suprasolicitarea solului. Îmbunătățirile nu vor întârzia să apară în zilele și săptămânile viitoare, dacă semințele sunt aplicate corespunzătoare și se menține un program potrivit de udat pe zonele recent însămânțate.

Întreținerea propice și în alte perioade ale anului, inclusiv aerarea și fertilizarea adecvată, te vor ajuta să-ți înrădăcinezi gazonul și să-i crești capacitatea de a rezista în perioada de vară. Îngrijind și menținând o peluză frumoasă este un proces plin de satisfacții. Pe lângă experiența multi-senzorială în care verdele dens se asociază cu mirosul naturii, obții un loc relaxant pentru tine și familia ta. Prin urmare, cheia unui gazon verde și vibrant pe toată durata verii este întreținerea, și este realizabilă atunci când se respectă practicile adecvate de prevenire și protejare împotriva stresului de vară.

0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>