6 m8818 Vizualizari 0

Sistem irigatii gazon – cum se configurează

Cu un sistem inteligent de irigații, scapi de grija udării gazonului din curtea ta. Atunci când te decizi sa instalezi un sistem irigatii gazon, trebuie sa tii cont de cateva recomandari sau sugestii.

 

Beneficiile unui sistem irigatii gazon

 

Puțini sunt familiarizați cu modul în care funcționează aceste sisteme și cu beneficiile reale ale unui sistem irigatii gazon.

Printr-un sistem de irigare instalat corect, nu trebuie să fii acasă atunci când gazonul tau își primeste necesarul de apă. De asemenea, poate economisi bani prin furnizarea cantității adecvate de apă. Astfel, prin reducerea consumului,  costurile sunt reduse!

Îți protejează investiția! Ai alocat resurse și timp în gazonul și grădina ta. Prin udarea corespunzătoare le poți menține o creștere puternică și sănătoasă pentru perioada următoare.

Pentru a reduce la minim consumul de apă, se pot folosi duze rotative sau VAN. De asemenea, o economie semnificativă de apă se poate obține folosind senzor de ploaie tinand cont de vreme.

 

Tipuri de sisteme irigatii gazon

 

În funcție de sursa de apă, irigarea se poate face prin pompare, din fântână, sau de la rețeaua urbană. În cazul apei pompate dintr-o sursă statică, nu sunt costuri suplimentare de utilizare. Irigarea prin rețeaua urbană este oricând disponibilă, însă, având în vedere faptul că apa utilizată este măsurată, costurile lunare pot crește.

În proiectarea unui sistem irigatii gazon eficient, măsurarea debitului de apă este strict necesară, deoarece trebuie determinată cantitatea disponibilă pentru irigație. De asemenea, presiunea de lucru trebuie determinată pentru alegerea aspersoarelor potrivite. 

 

Componentele unui sistem irigatii gazon

 

Proiectarea sistemului și selectarea componentelor este parte integrantă a furnizării unui sistem irigatii gazon care să răspundă necesității unei culturi irigate într-o manieră eficientă și sigură.

 

Aspersoare

 

Irigarea cu ajutorul aspersoarelor este o metodă de udare similară cu precipitațiile naturale. Apa este distribuită printr-un sistem de conducte, de obicei prin pompare, fiind apoi pulverizată în aer. Sistemul de pompare, aspersoarele și condițiile de funcționare trebuie proiectate astfel încât să permită o aplicare uniformă a apei.

Pentru uz rezidențial, există trei tipuri principale de aspersoare: rotoare pentru suprafețe mari, aspersoare cu duze rotative și aspersoare cu duze tip spray.

Sistemul tradițional tip spray este unul dintre sistemele de irigare care probabil îți vine în minte atunci când te gândești să-ți uzi gazonul. Acest sistem utilizează o duză pentru a pulveriza apă în zona din jurul acesteia. De obicei, poate fi setat să pulverizeze într-un cerc complet, jumătate de cerc sau sfert de cerc. Deși gospodarii apreciază acoperirea pe scară largă a apei pe care aceste aspersoare o oferă, ele nu sunt la fel de eficiente ca alte tipuri și, prin urmare, nu sunt la fel de populare.

Duzele rotative cu consum mic de apă montate pe corp cu regulator de presiune incorporat ar trebui luate în calcul în locul aspersoarelor tradiționale tip spray.

Rotoarele conferă o udare performantă prin picături mari, chiar și în condiții de vânt, și sunt capabile să acopere o arie largă. Acest sistem este ideal pentru aplicații rezidențiale sau comerciale de mici dimensiuni. Cele mai multe modele de rotor permit ajustarea duzei pentru a regla distanța pulverizării, precum și cantitatea de apă folosită.

 

Electrovane 

 

Electrovanele sunt dispozitive care deschid și închid alimentarea cu apă în fiecare zonă. Când sunt încorporate într-un sistem bine proiectat de aspersoare, acestea joacă un rol esențial în evitarea sau atenuarea potențialelor daune. Planificând în mod corespunzător zonele sistemului de irigare și instalând electrovanele adecvate, poți minimiza perturbațiile în timp ce maximizezi protecția sistemului. Se amplasează câte o electrovană pentru fiecare arie de udat, în locuri ușor de accesat pentru o întreținere facilă.

De asemenea, sistemul de irigare va fi alcătuit din mai multe conducte, confecționate din polietilenă de înaltă densitate, garantând astfel o durată mare. 

 

Programatoarele, sisteme irigatii gazon, inteligente economisesc apă

 

Programatoarele pornesc și dezactivează irigarea fiecărei arii pentru o perioadă predeterminată de timp. Între muncă, copii și alte activități, uneori este dificil să-ți amintești când și cât timp să uzi gazonul sau grădina. De asemenea, în timpul concediilor de vară, vrei să fii sigur că gazonul este bine întreținut în perioada când ești plecat. Cu un controler conceput pentru irigații rezidențiale sau comerciale, poți lăsa grijile în urmă, asigurându-te că peisajul verde va primi cantitatea corespunzătoare de apă în orice moment.  O altă caracteristică a sistemelor de control este monitorizarea și avertizarea pentru posibile defecțiuni, oprind irigația, dacă este necesar.

Mai mult, un senzor de ploaie conectat la un controler va monitoriza precipitațiile recente și va închide sistemul în mijlocul sau la scurt timp după un eveniment de ploaie. Acest lucru te asigură că gazonul sau plantele nu sunt udate în exces si nu consuma apa fara a fi necesar.

Pentru un control și acces superior, de pe telefon sau tabletă, există modulul WiFi cu instrumente avansate de gestionare a apei. Poate fi accesat de oriunde în lume, primind în timp real alerte despre sistemul de irigare. Prin urmare, un design bine planificat împreună cu un programator inteligent care funcționează corespunzător poate salva cantități semnificative de apă pe zi! 

 

Noțiuni de bază privind asamblarea unui sistem irigare gazon

 

Sistem irigatii gazon – pasi de urmarit

 

Pasul 1

Primul pas în configurarea unui sistem de irigații rezidențial este trasarea liniei săpăturilor. Poți desena o diagramă aproximativă a zonelor pe care dorești să le irigi. Schema ar trebui să includă toate zonele adiacente pe care vrei să montezi aspersoare. Te va ajuta să planifici poziția conductelor din rețea și plasarea aspersoarelor astfel încât să poți achiziționa materialele. Desenarea zonei ce urmează să fie irigată te asigură, de asemenea, că întreaga zonă este acoperită de aspersoare.

Pasul 2

Urmează săparea șanțurilor de-a lungul liniilor trasate, cu o adâncime recomandată de 25-30 cm și o înclinare corectă către zonele de ramificație.

Așezarea conductelor. Supapele de evacuare a apei se montează în punctul cel mai adânc al conductelor instalate. Se amplasează în șanțurile săpate conductele de legătură și celelalte componente. Apoi, se atașează duzele la conducte prin filetare.

Pasul 3

Următorul pas ar fi conectarea conductei principale de apă la supapele de timer și control. Sistemul de aspersoare este prevăzut cu mai multe supape de control și un timer pentru a controla timmpi de udare. Utilizați elementele corespunzătoare pentru a conecta conducta principală la panoul de comandă. Acesta se montează în apropierea unei surse de alimentare accesibile. Configurează panoul prin conectarea cablurilor provenite de la supapele de aspersoare la bornele numerotate. Verifică dacă unitatea de timp este instalată și funcționează corect, testând manual fiecare zonă de udat din caseta de comandă.

Pasul 4

Urmează montarea aspersoarelor la capetele duzelor instalate. Așează aspersoarele în funcție de locurile trasate pe schemă. Se poziționează în sol suficient de adânc astfel încât să fie susținute temeinic.

După îmbinarea tuturor acestor componente, poți considera că ai creat un sistem care îți poate menține  gazonul verde și sănătos toată vara! La final, observă acoperirea și direcția pulverizării fiecărui aspersor. De asemenea, urmărește toată rețeaua montată pentru a verifica dacă există scurgeri de apă. În acest caz, trebuie deșurubate și remontate duzele și țevile, având grijă să le îmbini foarte bine după aceea. Doar acum, poți astupa șanțurile și așeza înapoi stratul de iarbă, dacă este cazul.

Atunci când investești timp și bani în îmbunătățirea peisajului din curtea ta, ia în considerare protejarea investiției prin utilizarea unui sistem de irigații rezidențial!  Prin folosirea unui simplu furtun pentru udat, mai mult de 50% din apă este irosită prin scurgere sau evaporare. Scurgerea apei în sol poate, de asemenea, împrăștia substanțele nutritive atât de prețioase pentru plante, sau poate favoriza putrezirea rădăcinii. Folosirea unui sistem de irigare va păstra structura solului și va menține totul mai verde și sănătos.

0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>