6 m6464 Vizualizari 0

Combaterea dăunătorilor cu insecticide biologice

Dăunătorii din agricultură au devenit ceva obișnuit pentru fermieri și grădinari, care apelează la substanțe speciale pentru a-i controla sau ucide. În funcție de tipul de dăunători combătuți, pesticidele se găsesc în mai multe forme. Insecticidele vizează în mod specific dăunătorii din culturile de legume, flori, pomi fructiferi sau viță de vie: musculițe, larve, omide, molii, gărgărițe, păduchi sau viespi.

După mai mult de 70 de ani de utilizare a pesticidelor chimice, agricultura modernă își îndreaptă atenția tot mai mult către produsele biologice, în acțiunile de combatere a dăunătorilor. Rezistența culturilor la insecticidele convenționale este foarte bine cunoscută, dar managementul bolilor cauzate de insecte este adesea neglijat.

Bio insecticidele sunt cele mai bune remedii în situațiile în care cultivatorii nu au reușit să controleze insectele, în ciuda folosirii unor doze mari de pesticide chimice. Spre deosebire de cele acestea, insecticidele bio oferă protecție îndelungată atât culturii, cât și solului. 

Utilizarea și avantajele insecticidelor bio

În timp ce bio pesticidele sunt produse din substanțe naturale, pesticidele convenționale sunt fabricate din produse chimice sintetice sau agrochimice. De obicei, cele chimice sunt utilizate pentru a ucide direct dăunătorii, mai degrabă decât să-i controleze. În schimb, majoritatea insecticidelor din substanțe naturale sunt folosite ca o componentă a unei abordări integrate de gestionare a dăunătorilor, care permite controlul treptat și pe termen lung al insectelor.

Mai mult, insecticidele bio combat doar speciile țintă, și, în general, nu ucid alte organisme benefice care intră în contact cu planta. În plus, pot fi eficiente și în doze mici și se descompun rapid. Asta înseamnă că timpul de expunere este redus și se produc mai puține poluări. Prin urmare, insecticidele organice sunt adesea aprobate pentru utilizare la scară largă, în detrimentul pesticidelor chimice, deoarece prezintă o toxicitate redusă și un nivel zero de reziduuri. Îmbunătățesc sistemul imunologic al plantelor, iar tratamentele pot fi repetate cu același insecticid fără să apară rezistență la produsul folosit.

Controlul insectelor

Controlul sustenabil al insectelor

Foarte mult timp, protejarea culturilor s-a bazat în mare parte pe utilizarea insecticidelor chimice. Însă acestea pot fi dăunătoare oamenilor și animalelor domestice, existând în același timp un risc de  contaminare a pânzei freatice. Insecticidele chimice provoacă, de asemenea, modificări nocive asupra organismelor benefice. Ca urmare a toxicității provocate și a evoluției rezistenței populațiilor de insecte, sunt necesare tactici alternative de combatere a dăunătorilor, care să contribuie la o protecție eficientă și durabilă a culturilor.

Insecticidele bio sunt agenți de gestionare a insectelor care au dovedit un potențial ridicat în protejarea pomilor fructiferi, viței de vie sau altor culturi agricole, fără a fi agresive în momentul și după aplicare.

Mai mult, au o selectivitate mare asupra insectelor benefice și un impact redus asupra faunei existente. Fiind compuse din extracte naturale, vor reduce cantitatea de produse chimice folosite anterior și nu necesită timp de așteptare între aplicare și recoltare.

De asemenea, pot fi utilizate în agricultura ecologică, produsele fiind fabricate cu respectarea strictă a standardelor de înaltă calitate. Au efect de biostimulator, astfel favorizând creșterea rapidă și sănătoasă a plantelor. Non-toxice și cu descompunere rapidă, insecticidele biologice sunt cele mai bune soluții pentru fermierii care-și doresc culturi bogate, cu plante mai rezistente și creștere rapidă.

În susținerea unor practici ecologice de combatere și prevenire a insectelor, Igamo pune la dispoziție o serie de produse de protecție fitosanitară de origine organică, care nu creează niciun fel de stres plantelor și are un nivel de reziduuri zero.

Una dintre problemele majore din plantațiile și culturile horticole, inclusiv legumele, sunt nematozii. Studiile științifice raportează aproximativ 20.000 de tipuri de nematozi de sol identificați. Aceștia hrănesc rădăcinile plantei și reduc absorbția de apă și nutrienți, ceea ce duce la reducerea randamentului. În plus, planta infestată devine mai vulnerabilă la alți factori de stres, cum ar fi căldura și alte microorganisme care cauzează boli. Nematozii sunt dificil de combătut cu pesticide chimice comune. Igamo îți pune la dispoziție un produs cu o formulă unică, Nemagold. Este obținut din extract de Marigold și alge marine, reducând dezvoltarea nematozilor și distrugând, într-un final, populația acestora. Se aplică la sol prin sistemul de irigare, imediat după plantarea răsadurilor, ulterior putând fi utilizat pe toată durata de vegetație, chiar și în timpul recoltării. Află aici recomandările de utilizare care te ajută în reducerea daunelor și scăderilor cantitative de recoltă.

În prevenirea atacului insectelor dăunătoare, Insecticid bio Kabon, este cel mai bun aliat al tău. Se aplică foliar și combate o serie de dăunători din livezi, culturile de legume și  viță de vie: păduchi, omide, molii, gărgărițe, viespi, musculiță albă sau afide. Are în compoziție extract de uleiuri vegetale, se aplică la un interval de 10-14 zile, dar puteți recolta imediat fructele sau legumele.

Insecticidul bio Konflic previne instalarea și dezvoltarea populațiilor de insecte în culturile de legume, livezi sau viță de  vie. Se folosește în doza mică, de 0.15% – 0.3%, însă extractele naturale conținute vor întări sistemul imunologic al plantelor. Poate fi folosit în mod repetat, fără apariția rezistenței la produs. Nu lasă reziduuri, poate fi folosit în agricultura organică, având o selectivitate mare asupra insectelor benefice. 

Obiectivele agriculturii ecologice

Agricultura ecologică este o metodă agricolă care are scopul de-a produce fructe, legume sau cereale, folosind substanțe și procese naturale. Aceasta înseamnă că agricultura ecologică are un impact limitat asupra mediului pentru că încurajează utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale, menținerea biodiversității, îmbunătățirea fertilității solului și menținerea calității apei.

Pentru ca agricultorii să obțină beneficii prin metode de agricultură ecologică, consumatorii trebuie să aibă încredere că normele de producție ecologică sunt respectate. Prin urmare, UE menține un sistem strict de control pentru a garanta că regulile sunt respectate în mod corespunzător. Întrucât agricultura ecologică face parte dintr-un lanț de aprovizionare mai mare, care cuprinde sectoarele de prelucrare, distribuție și vânzare, acești pași sunt, de asemenea, obiectul unor controale.

Agricultura organică este un domeniu în plină dezvoltare în peisajul european, fiind un rezultat direct al interesului crescut al consumatorilor în produsele ecologice.

Pentru a oferi un cadru juridic eficient pentru industrie, Uniunea Europeană va lansa până în 2021 noi reguli pentru producători, care vor facilita transformarea micilor fermieri la producția ecologică. De asemenea, se va propune o gamă mai largă de produse care pot fi comercializate ca organice.

În plus, orice substanță utilizată în agricultura ecologică pentru combaterea dăunătorilor sau a bolilor plantelor trebuie să fie aprobată în prealabil de către Comisia Europeană. Conform Anexei II din UE nr. 2092/91, insecticidele puse la dispoziție de Igamo pot fi utilizate fără restricții în agricultura biologică.

Chiar dacă foarte mulți ani s-au folosit insecticide chimice pentru combaterea dăunătorilor, o serie de factori amenință eficiența și utilizarea lor. Acestea includ dezvoltarea rezistenței insecticidelor și scoaterea de pe piață a anumitor insecticide, din cauza problemelor legate de sănătatea umană și de mediu. Prin urmare, o alternativă ecologică este soluția momentului. Îmbunătățirea strategiilor de combatere a dăunătorilor reprezintă o metodă de creștere a calității culturilor agricole, și prin urmare, o cantitate mai mare de fructe și legume. Astfel, este extrem de benefică utilizarea insecticidelor bio, care se degradează ușor și nu lasă niciun efect nociv asupra mediului.


Produse recomandate

0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>