5 m2777 Vizualizari 0

Lucrari necesare in gradina in asteptarea iernii

Toamna, ca si primavara, este momentul oportun pentru o curatenie generala in gradina. Dupa ce toate roadele au fost culese si te pregatesti pentru sezonul de iarna, este cazul sa te asiguri ca si gradina ta este gata sa intampine sezonul rece, pentru ca primavara sa iti fie mult mai usor sa incepi muncile agricole specifice perioadei.

Curatenia in gradina

In primul rand, trebuie sa incepi cu indepartarea tuturor plantelor uscate si a celor care au fost afectate de daunatori, Fie ca este vorba despre legume sau flori, plantele care nu mai sunt sanatoase trebuie smulse din radacina, ca sa te asiguri ca bolile si daunatorii nu vor afecta si urmatoarele culturi.

Bineinteles, este cazul sa indepartezi si toate buruienile care au aparut in gradina, pentru ca acest lucru se intampla oricate masuri de prevedere ti-ai lua. Buruienile trebuie si ele smulse cu tot cu radacini, altfel se vor dezvolta in continuare in sol. Unele buruieni sunt atat de rezistente, incat nici macar inghetul nu le poate distruge.

Nu in ultimul rand, aduna toate frunzele uscate si resturile vegetale. In functie de suprafata care trebuie curatata, te poti ajuta de o simpla grebla sau de un refulator pentru frunze. Toate aceste resturi vegetale pot fi apoi folosite pentru compost.

Plantarile de toamna

Anumite flori si chiar legume pot fi plantate toamna, in functie de conditiile meteorologice. Printre legumele care pot fi plantate toamna se numara morcovii, ridichiile, ceapa, salata sau spanacul. Verdeturile asa cum sunt salata si spanacul ajung intr-o perioada relativ rapida la maturitate, in special daca se folosesc seminte profesionale de legume, care sunt rezistente la boli, daunatori si conditii de mediu nefavorabile.

Totodata, toamna este si momentul ideal pentru plantarea arbustilor si a pomilor fructiferi. Asa ca, daca ai de gand sa adaugi cativa pomi fructiferi in gradina, sau sa iti extinzi livada, este un moment prielnic pentru asfel de activitati.

Pregatirea solului pentru anul viitor

Dupa ce te-ai bucurat de o recolta bogata, este timpul sa iti planifici cu atentie activitatile in gradina pentru anul viitor. In functie de rezultatele pe care doresti sa le obtii, trebuie sa acorzi o atentie deosebita solului. Odata ce ai scapat de buruieni si de resturile vegetale, solul are nevoie de toate conditiile pentru a-si reface rezerva de substante nutritive.

Astfel, aerarea este una dintre lucrarile care se fac toamna in gradina, deoarece se asigura oxigenarea solului si o retinere mai buna a apei, odata cu venirea ploilor. Pentru aerarea solului, se poate folosi cazma, sau pentru o suprafata mai mare, motosapa este foarte utila. Procesul de aerare se face prin saparea solului. Nu uita ca, daca vrei sa plantezi ceva in gradina toamna, este bine sa eviti straturile si sa te limitezi doar la spatiul dintre acestea.

Pentru a asigura o protectie impotriva frigului si a precipitatiilor, foarte multi fermieri practica mulcirea. Dupa ce solul este afanat, se acopera cu un strat de mulci. Stratul de mulci poate fi format din substante organice, asa cum este compostul, iarba cosita, paiele sau rumegusul, sau din substante anorganice, ca de exemplu pietris sau folii speciale pentru mulcire. Pe langa protectia impotriva frigului, mulcirea ajuta la mentinerea umiditatii optime in sol, la imbogatirea solului cu substante nutritive si impiedicarea dezvoltarii buruienilor.

Fertilizarea solului

Toamna este bine sa aplici un strat de ingrasamant, care i va oferi solului nutrientii de care are nevoie in perioada urmatoare. Gandeste-te ca, pe parcursul iernii, gradina se afla practic intr-o stare de „hibernareˮ. Asa cum si tu te odihnesti la finalul unei zile obositoare si iti refaci rezerva de energie, asa se intampla si cu solul, care va beneficia din plin de efectele ingrasamintelor, iar la sosirea primaverii, va fi gata sa le ofere plantelor cele mai bune conditii pentru a se dezvolta.

Fertilizarea se poate realiza in diferite moduri. Fertilizarea de baza se realizeaza toamna, inainte de inceperea oricarui tip de cultura. Poti aplica ingrasaminte organice, bogate in minerale, pe care solul le va absorbi in mod natural pe o perioada indelungata. Pentru fertilizarea de toamna, sunt recomandate ingrasamintele cu eliberare prelungita. Bineinteles, aceasta lucrare se face numai dupa ce solul a fost sapat si arat. Marele avantaj al fertilizarii de toamna il reprezinta faptul ca se poate sincroniza cu perioada inghetului, atunci cand germenii si bacteriile de sol sunt oricum vulnerabile. Efectele fertilizarii de toamna sunt de durata, astfel incat lucrarile de primavara sa fie mai restranse.

Ingrasamintele organice sunt utilizate in cadrul agriculturii ecologice, insa pot fi utilizate cu succes pentru orice tip de cultura, deoarece prezinta o serie de avantaje. Sunt cu eliberare lenta, pe masura ce substantele nutritive pe care le contin se descompun in mod natural, asa ca este redus riscul de supradozare si de acumulare in sol a substantelor nocive pentru culturi. De asemenea, sunt biodegradabile si permit regenerarea solului si contribuie la imbunatatirea calitatii si permeabilitatii solului pe termen lung.

Ingrijirea gazonului

In ceea ce priveste gazonul, daca vrei sa te bucuri de un gazon frumos si verde si anul viitor, este timpul sa plantezi semintele de gazon. Acestea se pot planta inclusiv pana in luna noiembrie, mai ales atunci cand temperaturile sunt favorabile ca sa reusesti sa tunzi gazonul o data pana la sosirea inghetului. Odata ce acest pas este efectuat, gazonul va rezista pana la primavara.

La fel ca si in cazul lucrarilor din gradina de legume, toamna se efectueaza aerarea si fertilizarea gazonului, pentru ca iarba sa aiba la dispozitie resurse suficiente de nutrienti pe parcursul iernii.

Taierea si pregatirea pomilor fructiferi pentru iarna

Nu in ultimul rand, este nevoie sa pregatesti si pomii fructiferi pe care ii ai in gradina sau in livada pentru sosirea iernii. In primul rand, trebuie sa elimini buruienile care cresc in jurul pomilor, deoarece acestea nu fac decat sa le rapeasca din sol substantele nutritive de care au nevoie. Fructele stricate care au ramas in pomi sau au cazut pe pamant trebuie adunate, deoarece nu fac decat sa atraga ca un magnet tot felul de insecte daunatoare. Nici frunzele uscate nu ar trebui lasate in preajma pomilor, fiindca pot adaposti tot soiul de agenti patogeni, periculosi pentru acestia.

Un pas important in pregatirea pomilor pentru iarna il reprezinta lucrarile de taiere si igienizare. Ramurile uscate si bolnave sunt indepartate, iar pomii se toaleteaza. Prin toaletarea ramurilor, pomii isi formeaza o coroana uniforma si solida si se optimizeaza procesul de fructificare, pentru obtinerea unei recolte calitative.

Totodata, este recomandat sa igienizezi scoarta copacilor, care poate fi un bun adapost pentru daunatorii care isi depun larvele pe scoarta. Scoarta se razuieste de pe trunchiul pomilor si de pe ramurile mai groase. Pentru a proteja pomii de frigul iernii, in special cei care sunt mai sensibili la ger sau la schimbarile de temperatura, poti folosi folii de protectie. Desi varuirea pomilor se practica in general primavara, si toamna aceasta lucrare este eficienta, deoarece asigura un strat de protectie impotriva frigului.

Deoarece si pomii fructiferi au nevoie de fertilizare inainte de sosirea iernii, poti aplica ingrasamintele necesare, avand grija sa faci acest lucru dupa saparea solului din jurul pomilor si sa utilizezi ingrasaminte cu eliberare prelungita. De asemenea, poti aplica tratamente fitosanitare, pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor.

Chiar daca sunt multe lucruri de facut in gradina toamna, vei sti ca astfel vei avea parte de o recolta bogata in anul urmator. Din fericire, ai la indemana o multime de produse si unelte agricole ca sa iti faca munca mai usoara.

Tu te-ai pregatit deja pentru iarna?


Produse recomandate

0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>