4 m10583 Vizualizari 0

Cum sa alegi tipul de gazon potrivit pentru gradina ta

Daca tocmai ai inceput sa iti reamenajezi gradina sau te-ai gandit sa plantezi gazon pe o zona care nu era folosita in alte scopuri, este bine sa stii ca nu orice tip de gazon se preteaza in orice situatie. Acum, exista diferite varietati de gazon, care se adreseaza unor nevoi specifice.

De exemplu, trebuie sa ai in vedere daca gazonul va avea doar rol ornamental, daca va fi un spatiu de joaca pentru copii sau pentru animalele de companie, sau de ce nu, daca vrei sa iti amenajezi in propria gradina un mini-teren de fotbal sau un gazon pentru alte activitati sportive. De asemenea, trebuie sa tii cont si de locul in care il amenajezi. Este un spatiu cu mult soare? Este un loc umbros sau este un spatiu aflat in penumbra? In functie de toate aceste considerente, poti sa alegi tipul de gazon cel mai potrivit nevoilor tale.

Ca regula generala, gazonul se insamanteaza atat primavara, cat si toamna, in perioada septembrie – octombrie, in masura in care temperatura pe parcursul zilei nu ajunge pana la 20 de grade Celsius.

Gazon ornamental

Gazonul ornamental se foloseste in special pentru gradini si spatii verzi si este de obicei intercalat si cu arbusti ornamentali sau cu randuri de flori. Structura unui astfel de gazon este mai fina, pentru obtinerea unui aspect vizual placut.

Inainte de semanarea gazonului este nevoie sa cureti terenul de pietre sau de alte resturi vegetale si sa distrugi buruienile, prin erbicidare. Daca ai un teren cu un pamant mai lutos, pe care il recunosti usor prin culoarea usor galbuie a solului, poti sa adaugi si putin nisip, care ajuta la imbunatatirea drenajului. In schimb, daca solul este mai nisipos, poti sa adaugi turba, care imbunatateste calitatea solului si pemite o mai buna retinere a apei.  Pamantul se niveleaza, se grebleaza si se taseaza, pana cand se obtine un pat de germinare potrivit pentru semintele de gazon. Cand toate aceste operatiuni sunt facute, se aplica un fertilizant special pentru gazon, bogat in nitrogen.

Cea mai buna perioada pentru semanarea gazonului este primavara, in lunie martie-aprilie, insa poti sa semeni gazon si vara sau toamna, in perioada septembrie – octombrie, cu conditia ca umiditatea solului sa fie mentinuta la un nivel constant pana ce iarba ajunge la inaltimea de 5 cm, iar conditiile meteorologice sunt favorabile.

In mod obisnuit, se folosesc 3-4 kg de seminte pentru 100 m de gazon, insa iti recomandam sa respecti indicatiile producatorului, in functie de varietatea de gazon pe care o alegi.

Gazonul se tunde prima data cand iarna ajunge la inaltimea de 5-8 cm. Se indeparteaza doar varfurile, iar prin tunderi repetate se ajunge la inaltimea de 3 -3,5 cm.  Ca lucrari de intretinere, este nevoie sa aplici in mod regulat un fertilizator si sa te asiguri ca previi aparitia buruienilor.

Pentru gazon ornamental, iti recomandam semintele de gazon Landscaper Pro Finess. Acestea ofera un gazon fin, de culoare vede inchis, cu toleranta mare la trafic si care nu prezinta cerinte mari de intretinere.

Gazon pentru sport

Contrar denumirii sale, gazonul pentru sport nu se foloseste numai pentru terenurile profesionale de sport. Este un tip de gazon care se preteaza foarte bine pentru familiile cu copii,deoarece se foloseste si in curtile scolilor si gradinitelor. Principalul avantaj al gazonului pentru sport este faptul ca este foarte rezistent la traficul intens, se dezvolta bine si in conditii umbroase si este foarte placut la atingere.

In schimb, necesita mai multa intretinere, asa ca este ceva ce trebuie sa iei in calcul daca vrei sa ai un astfel de gazon in propria gradina. Trebuie udat zilnic – asa ca este bine sa ai in vedere si instalarea unui sistem de irigatie performant si este recomandat sa tunzi gazonul la fiecare trei zile.

Gazon pentru conditii speciale

Daca gazonul se va afla intr-o zona umbroasa, in penumbra, sau dimpotriva, expus din plin la actiunea razelor soarelui, este nevoie sa alegi un gazon care rezista bine in astfel de conditii. Acolo unde este prea mult soare, gazonul trebuie sa faca fata unor conditii secetoase, pe cand la umbra este posibil sa nu se dezvolte atat de rapid, deoarece nu are suficient soare.

Pentru astfel de situtii, poti alege semintele de gazon Landscaper Pro Sun & Shade, ce se potrivesc atat pentru gradinile cu portiuni umbrite, cat si pentru cele care sunt expuse direct actiunii razelor soarelui. Fiind vorba despre un gazon cu radacini profunde, are o toleranta buna la conditii de seceta, are cerinte scazute in ceea ce priveste intretinerea si o toleranta buna la conditii de trafic intens.

Ponturi pentru intretinerea unui gazon perfect

Acum ca ai aflat care sunt principalele tipuri de gazon pe care le poti alege pentru gradina ta, iti oerim si cateva ponturi in ceea ce priveste intretinerea gazonului, de care este bine sa tii cont:

  • In general, gazonul trebuie tuns cu masina, deoarece un trimmer nu este suficient. Trimmer-ul se folosetse doar pentru locurile greu accesibile si pentru indepartarea buruienilor care cresc in mod haotic la marginea gazonului.
  • Incearca sa elimini pe cat posibil trifoiul care este posibil sa creasca printre firele de iarba. Trifoiul are o radacina destul de mare, care sufoca radacina firelor de iarba ce cresc in jurul sau. In plus, atrage si destul de multe insecte, in special albine, pe care este bine sa nu le ai in preajma copiilor.
  • Evita sa calci pe gazonul proaspata plantat. Asteapta ca iarba sa prinda radacini si sa treaca suficient timp pentru fixarea in sol, de obicei pana la prima tundere.
  • Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa lasi gazonul sa se usuce. Asigura-te ca gazonul are parte de suficienta apa, in special in perioada de crestere. Poti observa foarte usor cand gazonul are nevoie de apa, deoarece iarba capata o nuanta gri-albastruie.
  • Nu tunde gazonul atunci cand iarba este uda.
  • Primavara sau toamna, este bine sa aerisesti gazonul introducand tije goale sau solide in suprafata gazonului, pana la o adancime de aproximativ 7 cm. Astfel, se face un schimb al aerului din sol, care favorizeaza cresterea ierbii.
  • Gazonul se fertilizeaza cam o data la doua luni, atunci cand este uscat. Fertilizatorii pentru gazon trebuie sa contina elementele necesare pentru o buna dezvoltarea a acestuia: azot, fosfor si potasiu.

Nu in ultimul rand, ca sa ai un gazon de calitate si care sa nu iti dea batai de cap cu lucrarile de intretinere, este recomandat sa folosesti seminte profesionale de gazon, deoarece sunt special dezvoltate in acest scop si au diferite caracteristici ce asigura gazonului o rezistenta mai mare si un aspect placut.

0 comentarii

Vrei să nu mai fii înregistrat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>